Lyt til podcasten

Vejen til fremtidens behandling

Sammen med Nationalt Genom Center undersøger læge Jerk W. Langer genomets potentialer. Vi taler med de førende eksperter for at finde vejen til fremtidens behandling.

Episode 1: Genomets potentialer Helgenomsekventering indvarsler et paradigmeskifte inden for sundhedsvæsener verden over. Men hvad er helgenomsekventering, og hvilke potentialer er der i genomet? I første afsnit undersøger vært og læge Jerk Langer de enorme potentialer, der ligger i anvendelsen af genetisk information i forhold til forskning og behandling af patienter.

Du skal med til Syddansk Universitet, hvor dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ole Skøtt, introducerer begrebet personlig medicin, og derefter besøger vi direktør for Nationalt Genom Center, Bettina Lundgren, som sætter Jerk ind i, hvordan man helt konkret arbejder med det i Danmark.

Episode 2: Teknologien bag helgenomsekventering I Risø står en supercomputer. Den er en af grundstenene i den infrastruktur, der kræves for at lave personlig medicin i Danmark. Men hvilken teknologi ligger der egentlig bag udviklingen af personlig medicin? Og hvordan fungerer det i praksis, når læger, forskere, ingeniører og IT-eksperter arbejder sammen på at skabe håb for patienterne i Danmark? Dét undersøger Jerk W. Langer i andet afsnit af podcasten.

Interview med professor i bioinformatik Søren Brunak, overlæge på Rigshospitalet Finn Cilius og ekspert i High Performance Computing, Cyber Security, Machine learning og AI Ali Syed

 

Episode 3: Genomet i praksis At få personlig medicin ud i praksis kan være udfordrende. Hvilke overvejelser står lægerne for eksempel med, når de skal beslutte, om der skal tilbydes en genetisk udredning, når de skal forklare helgenomsekventering til patienterne og tage den svære samtale om genomer og personlig medicin? Det undersøger Jerk W. Langer i det tredje afsnit, hvor du får inspiration til den gode samtale mellem læge og patient.

Interview med læge Elsebeth Østergaard og professor ved institut for folkesundhed Mette Nordal Svendsen

Episode 4 Etikken omkring helgenomsekventering Når man introducerer personlig medicin i et samfund, rejser der sig en række etiske dilemmaer. Hvad gør man for eksempel med sekundære fund? Hvad gør man, når det er børn, der skal have foretaget en analyse? Og hvordan kan man vide, at ens data er sikker? Alt det og mere undersøger Jerk W. Langer i fjerde afsnit af podcasten ’Vejen til fremtidens behandling’.

Interview med professor Kirsten Kyvik og besøg hos direktør for Danske Patienter Morten Freil